Projekt: En fotobok om husens poesi genom de små detaljerna
Jag är bildkonstnär och sedan 10 år tillbaka jobbar jag i deltid som fastighetsfotograf. Under åren har jag fotograferat över 1000 privata hem och har därigenom fått en unik inblick i hur människor har det hemma hos sig. Bostäderna jag fotograferar representerar också ett tvärsnitt av statusen hos befolkningen. Jag fotar allt från dödsbon, försäljning pga skilsmässor, tillökning i familjen, psykisk misär, rika och fattiga, stort och smått, gammalt och nytt. I husens inredning och utformning kan jag läsa invånarnas och husens historia, något som intresserar mig mer och mer. Framförallt är jag intresserad i hus som under långa perioder fått förbli orenoverade, där gamla planlösningar, möbler och originaldetaljer finns kvar. En sådan detalj kan vara tapeten. Tapeten som tidsspecifik detalj kan berätta om familjens smak och mode när den sattes upp. Jag är både intresserad i tapetens mönster och färgställning, men också i detaljer som visar spår av användning: slitage, spikhål och smuts, färgskiftningar, spår efter en tavla eller en köksklocka, en gammal ljusknapp eller dörrlist med spår av åratals beröring på samma ställe - detta blir en slags husens poesi.
Caroline de Lint, grafisk formgivare specialiserad på konstböcker gör layouten. Den inledande texten skriver jag i samarbete med Linda Fagerström, fil. dr. i konsthistoria. Boken ska publiceras hos Kalejdoskop förlag.
Boksläpp är 28 september på Ystads konstmuseum med en utställning av ett urval ur bokens bilder. Utställningen pågår mellan den 28 september 2019 - 5 januari 2020.
Projektet genomförs med stöd från Längmanska kulturfonden.
Kontakta mig om du vill skaffa boken.
email:
Gert Germeraad
tel: 070 385 1198